Deze pagina afdrukken Deze pagina afdrukken

Aftrek voorbelasting over personeelsverstrekkingen en personeelsfeest

12-06-2010

Tijdens het feest zal er wellicht een hapje worden gegeten en waarschijnlijk enkele drankjes worden genuttigd. De BTW op het eten en de drankjes is niet aftrekbaar! Het betreft hier namelijk horecabestedingen, welke bij wet zijn uitgezonderd.

De btw over de overige kosten zijn ook niet aftrekbaar, tenzij het totaal van alle verstrekkingen aan de werknemer (inclusief partner) beneden de € 227 (exclusief BTW) per jaar blijft. Dit is namelijk de grens die de werkgever totaal per jaar aan de werknemer mag verstrekken zonder dat hij zijn aftrek van voorbelasting verliest. Indien de werkgever al andere zaken aan de werknemer verstrekt, bijvoorbeeld gratis thee en koffie, eten, telefoon, snoep, computer, bedrijfskleding, auto van de zaak of kerspakket, tellen deze ook mee voor de € 227-grens. Het administreren van de waarden van al deze afzonderlijke verstrekkingen is geen eenvoudige zaak.  U zult begrijpen dat een correctie snel aan de orde is.

Mocht achteraf bij een belastingcontrole blijken dat ten onrechte BTW is afgetrokken, dan leidt dit tot naheffing plus een boete.