Deze pagina afdrukken Deze pagina afdrukken

Privé auto en BTW-aftrek brandstof

U rijdt in uw eigen auto

Als uw auto tot het privévermogen wordt gerekend (m.a.w. het is geen auto van de zaak) mag u € 0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die u met uw eigen auto maakt. Ook als u de auto huurt, mag u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Gevolgen voor de btw (tot 1 juli 2011)

Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. U mag wel als eenmanszaak (ZZP’er), vennoot of maat de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten (w.o. de brandstof) aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt.  Wel moet rekening worden gehouden met privégebruik. Het privégebruik kan worden vastgesteld aan de hand van een sluitende kilometeradministratie. Is er geen sluitende kilometeradministratie dan is goedgekeurd dat 75% van de voorbelasting op die kosten mag worden afgetrokken. Deze goedkeuring geldt alleen voor een natuurlijk persoon/ondernemer en niet voor een directeur-grootaandeelhouder.

Gevolgen voor de BTW (vanaf 1 juli 2011)

Van 1 juli 2011 is de regeling voor de BTW aftrek gewijzigd.
Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. U mag wel als eenmanszaak (ZZP’er), vennoot of maat de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten (w.o. de brandstof) aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt.  Wel moet rekening worden gehouden met privégebruik.

• Als u een sluitende kilometerregistratie bijhoudt, dan mag u het % van de zakelijk gereden kilometers terugvorderen.

• Als u geen sluitende kilometerregistratie bijhoudt, dan mag u alle btw op brandstof- en onderhoudskosten aftrekken, maar dient in de laatste BTW aangifte van het jaar een correctie te worden gemaakt voor het privé gebruik. Dit is 1,5% van de cataloguswaarde van de auto, inclusief BTW en BPM. Dit geldt alleen voor een natuurlijk persoon/ondernemer en niet voor een directeur-grootaandeelhouder.

Het is van belang dat de kosten van brandstof op naam staan van de onderneming. Geen contante betaling. Dus betaal met een tankpas of een zakelijke betaalpas!

De complete BTW besluit van – herzien – 11 juli 2012 inzake deze regeling vindt u hier terug: besluit.